ANDENNE

In het hart van Wallonië zal de stad Andenne in 2024 het eerste Belgium Bike Festival organiseren.

De stad

Andenne, met 28.000 inwoners, is de derde grootste stad van de provincie Namen, halverwege tussen de Waalse hoofdstad en de stad Hoei. Andenne, gelegen tussen Haspengouw en de Condroz en doorkruist door de Maas, heeft het geluk "een stad op het platteland" te zijn: een stedelijk centrum met bijna 200 winkels en openbare voorzieningen, en een tiental dorpen en gehuchten met aantrekkelijke gebouwen en landschappen.

De stad van Bears is een gastvrije stad waar het goed leven is en die bezoekers verrast met haar vele ontdekkingen: een opmerkelijk erfgoed (oude wijken, Romaanse kerken, geklasseerde boerderijen, ...), een "Mooiste dorp van Wallonië" (Thon-Samson), lokale tradities, typische landschappen (valleien van Maas en Samson, natuurreservaat van Sclaigneaux, ...), enz.


Om al deze schatten te ontdekken, zijn er honderden kilometers aan wandelpaden (bewegwijzerde wandelingen, toeristische routes, GR575, Saint-Jacques de Compostelle, RAVeL, enz.): met de mountainbike, te voet, met de fiets of te paard, er zijn altijd nieuwe manieren om Andenne te verkennen!

Op sportgebied heeft Andenne het ADEPS-label "3-sterren sportstad" gekregen. De Arena van Andenne, die over de beste infrastructuur van de provincie Namen beschikt, ontvangt elke dag honderden bezoekers en organiseert het hele jaar door evenementen in alle sportdisciplines. Een dynamiek die door alle sport- en vrijetijdsliefhebbers wordt toegejuicht!

Horeca en winkels

Cateringbedrijven en kwaliteitsvakmensen (Ariqua Deniseen van de beste chocolatiers in Wallonië!

alle grote winkelketens zijn aanwezig in Andenne, naast kleine familiezaken een verscheidenheid aan winkels om vriendelijk te winkelen.

Cultuur

 • Le Phare : Het culturele en toeristische centrum van de stad, waar het EMA, de bibliotheek en het VVV-kantoor zijn gevestigd, is een gebouw uit de vorige eeuw dat is gerenoveerd boven het voormalige Art Deco zwembad, waar nu de collecties van de bibliotheek zijn ondergebracht. De originele architectuur is zeker een bezoek waard!
 • l’Espace Muséal d’Andenne  : drie verdiepingen gewijd aan keramiek en archeologische vondsten uit de grot van Scladina, plus een tijdelijke tentoonstelling « Les As de la jungle  "Mis het niet!
 • le Centre archéologique de la grotte Scladinade laatste opgravingsite die nog steeds open is voor bezoekers in België
 • le Centre culturel en zijn uitgebreide programma van activiteiten en shows
 • de wijken van Oud-Andenne, getuigen van l’histoire millénaire de la Ville

Natuur en wandelingen

 • 16 balades balisées (inclusief 3 mountainbikeroutes!) en een groot aantal thematische, gezinsvriendelijke routes op twee wielen;
 • internationale routes die de regio doorkruisen: RAVeL, Santiago de Compostela, GR paden, etc.
 • la Réserve naturelle de Sclaigneaux een gebied van uitzonderlijk biologisch en historisch belang
 • Thon-Samson , l’un des Plus Beaux Villages de Wallonie
 • des bords de Meuse à découvrir
 • un label “Ville fleurie” et trois fleurs qui embellissent le territoire


Contact

-      Informations commerces et établissements Horeca : Shop in Andenne – 085/84 96 36 - www.shopinandenne.be ; 

-      Informations touristiques : Office du Tourisme de la Ville d’Andenne – Promeande des Ours, 37 (Le Phare) à 5300 Andenne (ouverture du mardi au dimanche de 10h à 18h) – 085/84 96 40 ou tourisme@ac.andenne.be – www.andennetourisme.be